Ο Carl Jung για τους δασκάλους

Ο Carl Jung για τους δασκάλους
"Ο καθένας μας θυμάται με σεβασμό τους καλούς δασκάλους του αλλά με ευγνωμοσύνη αυτούς που κατάφεραν να αγγίξουν την ψυχή μας. Το σχολικό πρόγραμμα είναι ένα απαραίτητο υλικό αλλά η ζεστασιά είναι το βασικό ζωτικό στοιχείο τόσο για ένα αναπτυσσόμενο φυτό όσο και για την ψυχή ενός παιδιού." (Ο Carl Jung για τους δασκάλους)

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Συγχωνεύσεις σχολείων: Ουκ εξ άπαντος κερδαίνειν

Σε μείζον ζήτημα και μόνιμο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Όσο κι αν επιχείρησε να καθησυχάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, επικαλούμενη την οικονομική συγκυρία και την ανάγκη «εξορθολογισμού», και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την τήρηση «παιδαγωγικών κριτηρίων», δεν φαίνεται να είναι καθόλου πειστικός ο λόγος της. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα πολυπληθή καθημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες όλων των αποχρώσεων, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην περιφέρεια.

Και ακόμη δεν έχει αναδυθεί το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του. Αλήθεια, πώς να πειστούν οι γονείς πως είναι «παιδαγωγικά» τα κριτήρια που θα υποχρεώνουν τα παιδιά τους να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να διασφαλίσουν το καθολικό αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμά τους στη μόρφωση; Πώς να κατανοήσουν την «παιδαγωγική αξία» των συχνών απουσιών, της διάλυσης του σχολείου της γειτονιάς, της ενίσχυσης της σχολικής διαρροής, της διεύρυνσης των ανισοτήτων στην εκπαίδευση; Ας αντιληφθούν επιτέλους οι ταγοί της Νερατζιώτισσας ότι «ουκ εξ άπαντος κερδαίνειν» ή, πιο απλά, ας μην προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου